Раніше для установки техніки на кухні діяло класичне правило робочого трикутника. Його вершини – плита, холодильник і мийка, а відстань між ними – 1,2-2,7 м. Якщо вона менша – буде занадто тісно, а більша – незручно готувати. Хоча формулі вже більше 70 років, нею успішно користуються досі.
Але зараз з’явилося куди більше кухонних девайсів, які потрібно грамотно розмістити. Ми в «ІдеалБуд» розібралися, що радять дизайнери.
Побутова техніка в лінійному плануванні
Якщо кухонний гарнітур розташований уздовж однієї стіни, найзручніше поставити мийку по центру, а холодильник з плитою – по краях. Біля мийки можна встановити посудомийну машину і як раз залишити місце для сушки. Комбайни, блендери та інша допоміжна техніка підуть в робочу зону.
Зручний варіант – окрема духова шафа, піднята на висоту стільниці, але якщо кухня маленька, то краще прибрати її під варильну поверхню. Мікрохвильовку теж можна вбудувати в високу шафу. Такі секції майже до стелі взагалі допоможуть істотно заощадити місце.
Побутова техніка в кутовій кухні
Г-подібне планування зручне і універсальне, тому що встановлюється в кутку. Так можна візуально скорегувати геометрію приміщення, зберегти місце для обіднього столу або дивана і використовувати кожен сантиметр. Це цінно для маленьких приміщень, тому що саме кутова зона зазвичай пропадає марно.
Робочу поверхню з мийкою зручніше винести під вікно, щоб туди падало природне світло, а холодильник – з протилежного краю. Але іноді комунікації не дозволяють протягнути труби таким чином. Тоді холодильник краще встановити за вертикальним пеналом для полиць і вбудованої техніки.
Якщо заважає вентиляційний короб, його можна теж зашити фасадом шафи, а під нього вмонтувати посудомийну або пральну машину. Решта місця стане в нагоді для зберігання кухонного начиння.
Побутова техніка в П-подібній кухні
Таке планування переважно використовується в великих і просторих приміщеннях, коли потрібно розмістити багато техніки. В цьому випадку краще всього працює правило класичного трикутника – по одній вершині на кожну сторону гарнітура. А дрібні кухонні інструменти можна розставити по кутовим секціями, щоб простір не пропадав дарма. Туди відмінно встане тостер, йогуртниця або кухонна машина.
Іноді в кут виносять мийку, але це не всім зручно. Тоді внизу краще зробити висувну кутову секцію з сушінням, сміттєвими відром або органайзером для зберігання.
Побутова техніка в острівній кухні
Це планування передбачає наявність виносного острова, наприклад – з раковиною або робочою поверхнею. Якщо дозволяють комунікації, можна винести варильну поверхню і знову сконструювати трикутник. Туди ж можна переставити блендер, хлібопічку або соковижималку.
А ось холодильник залишається біля стіни, тому що він занадто громіздкий посеред кімнати. Хіба що це роздільні невисокі камери, які вбудовуються прямо в гарнітур під стільницю. Часто стільниця острова перетікає в барну стійку або обідню зону.